Csíkfalusi Csángó Rádió

Klézsétől egy jó hajításnyira van Csíkfalu, gyalogszerrel is megközelíthetjük Somoskán keresztül, a hegyen át. A csíkfalusi Lőrinc Cselesztin létrehozta és működteti az első online csángó rádiót. Nincs ebben semmi különös, mondhatnánk, hiszen a XXI. században mindez természetes, technikailag mindenütt kivitelezhető, de ha a csángók viharos történelmére gondolunk, akkor szenzációnak is nevezhető.
Van egy hely Moldva közepén, ahol a rádió magyarul autentikus moldvai és gyimesi népzenét közvetít, híreket, esti mesét mond román és magyar nyelven.
Román nyelvtengerben élő magyar közösség: a magyarul is tudó moldvaiak száma ma 62 ezer körülire tehető. Csíkfalva lakossága is ezek közé tartozik. Cselesztin, a 36 éves fiatalember húsz évvel ezelőtt leesett a cseresznyefáról, azóta mozgásképtelen, tolókocsiban éli mindennapjait. Magyarul szüleitől tanult, írni és olvasni egyedül, vagyis a „szótárral”.
Rádió? Régi ötlet volt, de csak most sikerült megvalósítani. A beharangozóban ezt írja: „Kedves Hallgatók! A Csík falusi csángó rádiót azzal a céllal hoztam létre, hogy az igazi moldovai csángó-magyar kultúrát tudjam ismertetni, ez által a köztünk lakó román kultúrának is adok helyet, ahogy a világan lévő más kultúráknak is, természetesen az adásaimban a sajátomnak tekintem a csángó-magyar kultúrát, a mely a legtöbb helyet foglal lesz el az adásaim körében a csíkfalusi rádió, magán és civil rádió, és nyitva van azoknak is a melyek már nem tudnak magyarul, de eredetik magyar. (…) Ezen a rádión meg nyilvánulhatsz, anyagot küldve a következő címre:  lorentcely@yahoo.comEzAz email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez elektronikus hang felvételben, akár CD-DVD anyagon is.
Tisztelettel: Lőrinc Cselesztin Csikfalusi Rádió Szerkesztője.”
Nem kis fába vágta fejszéjét, hiszen volt, akit zavart és zavar ma is Cselesztin rádiója, de egyre nő a hallgatók száma. Kedves olvasó, ha érdekli a moldvai magyarok sorsa, csak egy kattintás,
és szól a rádió: http://radio-ciucani.ucoz.com

Megjegyzések

  1. Én szoktam hallgatni, pedig soha nem állt közel a zenei izlésemhez. Látom ez a hét meg tette a hatását. Tegnap este nem bírtál magaddal, de jó újra ilyen színben látni. (Orsi)

    VálaszTörlés
  2. Már engemet is elvarázsolt, hála Daninak.
    Ma este egy röpke találkozás? Utána mehetsz a Szimplába:D Nem zavarlak, élvezd az életet, kezd újra, megéri. Most már kiegyensúlyozott vagy, nagyon szuper, és szeretném, ha folyamatosan részt vállalnál a csángó rádió szerkesztésében, jók az ötleteid, segíts nekik.

    VálaszTörlés
  3. Megnézem ezt az oldalt, mert most már nagyon kíváncsivá tettél. Remélem más is így tesz.

    VálaszTörlés
  4. Eddig egy cd-vel szolgáltam, de vannak ötleteim, de azt még megh kell beszélnem Tiborral.

    VálaszTörlés
  5. Én még nem hallottam róla, de megnézem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések