A történet egy rövid darabkája

Ilyenek voltunk
A történet egy rövid darabkája

A történet Kathie a kommunista elveket valló zsidó lány és Hubbel a női szíveket megdobogtató sármos úriember különös románcáról szól.
Már a történet legelejétől láthatjuk, hogy Kathie folyamatos érdeklődést mutat az évfolyamtársa Hubbel iránt. Szerelmet érez iránta és minden tetszik neki, ami Hubellel kapcsolatos. A fogalmazási gyakorlaton jön rá, hogy Hubbel stílusa messze felülmúlja a többiekét. Kathie antialkoholista, de boldogan kortyol egy kis sört Hubbel poharából.
Évek múlva találkoznak újra egy tánc-estélyen. Hubbel a totális részegség állapotában ül egy bárszéken, alig ismeri fel évfolyamtársát.
Kathie rögtön él a helyzeti előnyével és a saját lakására viszi Hubbelt. Teát főz neki, de mire elkészül, Hubbel már az ágyban fekszik ruháitól megszabadulva.
Kathie megáll az ágy előtt és érzi, hogy most eljött az ő pillanata. Mégis mintha egy kicsit habozna, de végül ő is levetkőzik és a férfi mellé fekszik.
Számára ez volt a legnagyobb boldogság, többre nem is vágyott. Olyan régen várta már ezt a pillanatot, de most végre eljött, nem is tudja elhinni.
Kathie meg sem mer mozdulni, de Hubbel hirtelen megérezte a női testet, megmozdult és részegen félálmában rákúszott Kathiere, majd szeretkezni kezdett vele.
Ebben a pillanatban Kathie arcán megjelenik a csoda. Sokkal többet tudott adni, még Pollack a film rendezője is meglepődött. Félelem, öröm, a birtoklás gyönyöre, majd újra a félelem tükröződik az arcvonásain. Egyéniségének és büszkeségének roncsait igyekszik menteni, mikor a horkoló Hubbel fülébe suttogja:
- Kathie vagyok. Tudod, hogy velem csináltad?
Hubbel azonban másnap reggel már nem is emlékezett arra, hogy mi is történt az éjszaka folyamán.
Ebben az ágyjelenetben képes volt Streisand önmagát teljesen felülmúlnia, más nem is tudta volna hitelesebben eljátszani. A közönség, különösen a nők, teljesen azonosultak a szituációval. A részeg éjszaka után bizonyos fajta kapcsolat kezd kibontakozni Kathie és Hubbel között, és mikor a férfi legközelebb New Yorkba jön, Kathie lakására megy. Kulcsa van és egyenesen onnan telefonál a lány munkahelyére. Kathie teljesen lázban ég, a hirtelen öröm és lehetőség teljesen feltüzeli.
Egész havi keresetét feláldozza a férfiért, beszerzi a vacsorához szükséges ételeket és minden földi jót megvesz. Amikor a csomagokkal megrakodva a ház elé ér, Hubbel pont akkor jön ki a kapun. Kipihente magát és el akar menni. Ez a fajta döbbenet Streisand arcán teljesen ámulatba ejti a nézőközönséget.
- Most nem mehetsz el - kiabálja, sírva, zokogva. - Nézd, mi mindent vettem! Még pudingot is hoztam neked.
- Milyen pudingot? - kérdezi Hubbel. Mosolya elárulja, hogy marad.
Vacsora után beszélgetnek. A szavaik egyre közelebb hozzák őket egymáshoz. Perceken belül megszületik az első csók, amire Kathie már évek óta várt.
Hubbel csodálkozik azon, hogy csak most jutott eszébe, hogy ezzel a lánnyal csókolózni is lehet. A kapcsolatuk a csókkal kezdődik, de a kezdet egyben a véget is jelenti.
Mert ez a csók teljesen megváltoztatja Kathie-t. Sóvárgó szerelmesből boldog birtokossá teszi. Kathie elérte a régóta várt célját, hogy megszerezze magának Hubbelt.
A következő lépése az volt, hogy a férfiból ideált faragjon, természetesen a saját ideálját képzelte el. Abban hitt, hogy Hubbel a legjobb amerikai író, aki egy közös amerikai eszme elkötelezettje lesz. Hubbel azonban nem a jövőnek akart élni, nem volt hajlandó a mát feláldozni a szerinte bizonytalannak tűnő holnapért.
Kezdett bebizonyosodni, hogy ekkora ellentétet még a szerelem sem képes legyőzni. Szétválnak, de Kathie nem tud egyedül élni. Le tud mondani Hubbelről a szeretőről, de szüksége van Hubbelre a jó barátra. Egy éjszaka magányos kétségbeesése egy telefonfülkébe kergeti. Órák óta sírt és a végső elkeseredés vette rá, hogy könyörögjön Hubbelnek.
- Gyere el - kérlelte. - Vagy engedd meg, hogy én menjek hozzád. Te vagy a legjobb barátom, te vagy az egyetlen barátom. Esküszöm, hogy egy újjal sem fogok hozzád nyúlni. Ez a jelenet Oscar-díjat érdemelt volna, ami ugyanígy elmondható a film utolsó negyedórájára is. Igazából az a Hubbel, akit ő elképzelt magának sohasem létezett.
Idáig a történet. Ezután csak meg kell nézni, mert kihagyhatatlan alkotásról van szó, amit harmincadjára is meg fogok tekinteni, mert felejthetetlen. Mindig találok benne 1-1 új mozzanatot, aminek újabb és újabb jelentőséget tulajdonítok.

Megjegyzések

  1. szia! ez nagyon jól hangzik, azt hiszem ezt nekem is meg kell néznem :)
    Köszi a tippet az msnhez, azóta úgy használom...:)
    Szia!

    VálaszTörlés
  2. köszi mindenkinek, aki eltévedt hozzám, hívjatok másokat is nyugodtan. Szép, lassan dolgozgatok az oldalamon, még egyszer köszike.

    VálaszTörlés
  3. Imádom ezt a filmet!!! Köszönöm ezt az élményt! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések