A szavak titkos élete

http://www.videoteka-budagyongye.hu/images/szavak%20titkos%20elete.jpg
A szavak titkos élete
(La vida secreta de las palabras)
színes, feliratos, spanyol filmdráma, 112 perc, 2005

rendező: Isabel Coixet
forgatókönyvíró: Isabel Coixet
operatőr: Jean-Claude Larrieu
producer: Esther García
vágó: Irene Blecua

Főszereplők:
Sarah Polley (Hanna)
Tim Robbins (Josef)


Nem könnyű jellemezni egy olyan filmet, amely tele van olyan hatalmasan megrázó és egyben mély emberi tragédiákkal, amit nem hogy átérezni, de felfogni is alig vagyunk képesek. Néma szemlélői vagyunk az eseményeknek, de talán a világról alkotott felfogásunk által, mi nem vagyunk képes arra, amit a film is oly meghatóan kihangsúlyoz. Nem vagyunk képesek meghazuttolni, meg nem történtté tenni valamit, ami egykor a történelem során nagyon is létezett. Hitlernek sikerült a holokauszt előtt meggyőznie a kollaboránsait, hogy úgy is feledésbe merül a terve. Most ki emlékszik arra, hogy mi történt egykor az albánokkal vagy a szerbekkel?
KövetkezőHány olyan ember él a mai napig is, aki mindezt a sok szörnyűséget megtapasztalta, átélte és ma sem tudja megemészteni, nem tudott tovább lépni.
A film első részében egy fiatal magányos nő valóban magányos életével ismerkedhetünk meg, akinek nem voltak barátai. Az élete fő részét a munkája jelentette, és minden egyes nap csak az üres lakása várta, és a több tonna illatos szappan, amit az évek során elhozott a munkahelyéről.
KövetkezőEgy nap behívatta a főnöke, mert a szakszervezet panaszkodott Hannara. Azt a tanácsot kapta, hogy vegyen ki egy hónap szabadságot, mert soha nem hiányzott.
A nagy nyaralás helyett azonban egy fúrótornyon vállal munkát. Egy üzemi baleset során megsérült férfit kezd el ápolni. Mindkét embernek megvan a maga titka, de ahogy telnek a napok, egyre jobban kezdik megismerni egymást. Majd szép lassan elkezdenek megnyílni és megosztani egymással a saját maguk kis titkait. Később azonban rájövünk, hogy itt nem is az égési sérülést szenvedett férfi szorul az igazi gyógyulásra, hanem a háborút végigszenvedő Hanna.
Egy felkavaró drámáról van szó, de egyben egy romantikus történet kibontakozásába is bepillantást kaphatunk. Most szakítok azzal, hogy pár részletet leírjak, mert akkor az egész filmet leírhatnám, mert olyan sok mondanivalója van és annyira magával ragadja az embert, hogy minden egyes kis részletének jelentőséget tud tulajdonítani. 18 éven felülieknek ajánlott a film megtekintése, de én azoknak ajánlom, akiknek számít az igazság, akik igényes filmet szeretnének megnézni.
A film elsőre unalmasnak tűnhet és eléggé vontatottnak, de megvan a maga különös varázsa. A sok szörnyűség mellett pedig a maga szépsége is.



Megjegyzések

  1. ezt a filmet azt hiszem láttam!annyira nem is vontatott.
    ami meg a maximalizmust és a lustaságot illeti, bozonyos dolgokban vagyok csak maximalista, sokban meg nem, mert nem marad rá energiám,ami vagy azért van mert lusta vagyok, vagy mert csak egyszerűen lusta vagyok...
    :D

    VálaszTörlés
  2. Miért vagy egyszerűen csak lusta, ha teljesen tisztában vagy azzal, hogy ha nem ilyen lenne a hozzáállásod, akkor másképp zajlódhatna le az életed és annak minden egyes pillanata.

    VálaszTörlés
  3. Evvel a kissé pszichedelikus funkyval is szép karácsonyt kívánok Neked:)

    http://www.youtube.com/watch?v=JSH330_G1Lg&feature=related

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések