A mai jazzkorszak legnépszerűbb művésze: Chris Botti




Chris Botti 2004 óta a legkeresettebb amerikai jazz művésszé vált, amikor megjelent a When I Falling Love című albuma, mely nagy elismerést kapott. Első  sikerét három aranylemez és két plantina DVD követte, folytatva a közreműködést a PBS-sel.
Botti tősgyökeres oregoni, Portlandban született, Cornvallisben nevelkedett, és két évet töltött Olaszországban gyermekéveiből. . Legelső zenei élményeit, befolyásoltságát édesanyjának köszönheti, aki egy klasszikusan képzett és művelt zongorista, valamint zongoratanár volt. Botti kilenc éves volt, amikor elkezdett trombitálni, miután meghallgatta a Miles Davis trombitajátékát, a My Funny Valentinet Ekkor döbbent rá arra, hogy a zene, a hangszer kulcsfontosságú az életében. Az ő szavaival élve: „A zene a kulcs ahhoz, hogy valami értelmeset kezdjek az életemmel”. Zenei tanulmányaiban a sikerre törekedett, olyan neves tanárok oktatták, mint Bill Adam professzor és Dave Baker Indianából. A stúdióban és a színpadon Botti olyan vezető énekesekkel, dalszövegírókkal és zeneszerzőkkel dolgozott, mint Paul Simon, Joni Mitchell, Sting valamint a híres filmzeneszerző John Barry is közreműködött munkáiban, többek között számos albumában segédkezett. Botti és Sting kapcsolata – aki közreműködött a To Love Again és When I Fall In Love műveknél – 1999-ig nyúlik vissza, amikor a trombitaművész két évre csatlakozott a poplegenda csapatához, a Brand New Day – túra kiemelt szólistájaként.
Jelentősebb albumai:
2004-ben adták ki a When I Fall In Love („Amikor szerelmbe esem") című albumát, amely első lett a Legjobb Jazz Album listáján valamint 37. lett a 200-as Billboard listán. 2005-ben adták ki a To Love Again: The Duets („Újra szeretni: A duettek") című albumát, amely az 1. helyezést kapott a Legjobb Jazz Album listán és 18. lett a 200-as Billboard listán. A „What Are You Doing the Rest of Your Life?" című száma 2005-ben elnyerte a Legjobb Énekest Kísérő Hangszerelésért járó Grammy-díjat.
2006-ban pedig a Chris Botti Live With Orchestra & Special Guests („Chris Botti zenekarral és különleges vendégekkel élőben") című albumát adták ki, amely 2. helyezést ért el a Legjobb Jazz Album listán.
2008-ban, Olaszországban adták ki Botti Italia c. stúdióalbumát, mely a világ jazz, pop és klasszikus zenéjét kapcsolja össze, melynek dalait és zenéjét az olasz romantika ihlette. Duettek sorozata nagy nevekkel, mint Andrea Bocelli, Paula Cole és Dean Martin. Az albumban Puccini, „Turandot" című operájából a „Nessun Dorma" egy lélegzetelállító új feldolgozása is megtalálható.
2009-ben adták ki az egyik legnépszerűbb albumát a Chris Botti In Boston-t, amely mellett maga a koncert felvétele is megtalálható. A meghívott előadók között találjuk:
Yo Yo Ma, Sting, Dominic Miller, Lucia Micarelli, Katharine McPhee, Josh Groban, John Mayer és Steven Tyler.
Az elmúlt három évtizedben a kortárs zenetörténelem legnagyobb mestereivel szerepelt együtt. Stinggel többször is turnézott, de említhetnénk még Josh Grobant, Michael Buble-t, Paul Simont, Joni Mitchellt, John Mayert, Andrea Bocellit, Joshua Bellt és az Aerosmith énekesét, Steven Tylert is.
Évente mintegy 250 koncertet ad a világ leghíresebb helyszínein és olyan neves eseményeken, mint akár a Nobel Díjátadó Gála.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések